top of page
Συμβουλές για παιδιά με δυσκολίες συγκέντρωσης.
Ξηρού Χ. Παναγιώτα , Εργοθεραπεύτρια, Bsc., PgCert.

  1. Εντοπίστε τις αιτίες που μπορεί να επηρεάζουν την επιθυμία του παιδιού να εμπλακεί θετικά στα μαθήματα ή σε άλλες δραστηριότητες (π.χ. αίσθημα αποτυχίας).

  2. Δημιουργήστε ευκαιρίες για θετική προσοχή (αξιοποιείστε τα ενδιαφέροντα του παιδιού)

  3.  Εντοπίστε τις περιπτώσεις στις οποίες το παιδί αποδίδει καλύτερα και χρησιμοποιείστε τις σαν ένα δυνατό σύμμαχο.

  4. Να είστε σαφείς-συγκεκριμένοι σ’ αυτό που ζητάτε. Βοηθάτε με αυτό τον τρόπο να εστιάσει την προσοχή του . Μικρές και σαφής οδηγίες. Αποφύγετε τις πολλές ερωτήσεις και τις μακροσκελή οδηγίες καθώς μπερδεύουν και αποδιοργανώνουν περισσότερο τα παιδιά.

  5. Τοποθετήστε το παιδί μακριά από τα παράθυρα, σώματα θέρμανσης, και την πόρτα, κοντά σε εσάς ή με παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα συμπεριφοράς.

  6. Η πόρτα της τάξης θα πρέπει να παραμένει κλειστή κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας.

  7. Απομακρύνεται, βιβλία, πόστερ και γενικότερα αντικείμενα από το άμεσο οπτικό πεδίο του μαθητή, που μπορεί να διασπάσουν την προσοχή του.

  8. Ο ζωτικός χώρος του μαθητή πρέπει να είναι επαρκής.

  9. Η τάξη και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων πρέπει να είναι δομημένα και προβλέψιμα.

  10. Να έχετε συγκεκριμένες θέσεις για τα υλικά και τα βιβλία μέσα στην τάξη.

  11. Αν είναι δυνατόν, οργανώστε γωνιές χαλάρωσης όπου θα μπορεί ο μαθητής να πηγαίνει όταν βρίσκεται σε υπερδιέγερση και του είναι αδύνατον να κάτσει στη θέση του και να παρακολουθήσει το μάθημα.

  12. Κάντε συχνά διαλείμματα και δώστε τη δυνατότητα για έξτρα κίνηση πάντα μέσα στα πλαίσια ορίων και δραστηριοτήτων (π.χ. να ξύσει το μολύβι του, να μαζέψει και να πετάξει τα σκουπίδια, να μοιράσει μαρκαδόρους, να σβήσει τον πίνακα, κ.α. )

  13. Πριν μια δύσκολη δραστηριότητα προσελκύστε την προσοχή του παιδιού με το βλέμμα σας ή με ένα απαλό άγγιγμα.

  14. Αν είναι απαραίτητο αφήστε όρθιο το παιδί μπροστά από την καρέκλα του για να παρακολουθεί πιο συγκεντρωμένα. Διαπραγματευτείτε αυτή την ελευθερία με την υπόλοιπη τάξη . Οι κανόνες πρέπει να είναι κοινοί και αποδεκτοί από όλη την τάξη.

  15. Να σταματάτε και να δημιουργείται ένα κλίμα αγωνίας πριν κάνετε κάποια ερώτηση.

  16. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί κατάλαβε τι πρέπει να κάνει πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα. Αν δεν είστε σίγουρη ζητήστε του να επαναλάβει τις οδηγίες που του έχετε δώσει.

  17. Επαναλάβετε με ήρεμο τόνο τις οδηγίες διατηρώντας βλεμματική επαφή με το παιδί.

  18. Κάντε το παιδί να νιώθει άνετα ώστε να μη διστάζει να ζητά βοήθεια. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ και Μαθησιακά προβλήματα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα παιδιά που απογοητεύονται και παραιτούνται εύκολα ιδίως όταν συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους συμμαθητές τους και καταλαβαίνουν τη διαφορά.

  19. Αναθέστε στο παιδί δραστηριότητες αναλόγως με τις δυνατότητές του. Οι δραστηριότητες καλό είναι να μην είναι πολύ σύνθετες.

  20. Το ίδιο και οι εντολές που δίνεται .

  21. Να βρίσκεστε κοντά στο παιδί και να το ακουμπάτε περιστασιακά στον ώμο ώστε να του επαναφέρεται την προσοχή του και να του δείχνεται το ενδιαφέρον σας.

  22. Αφιερώστε λίγο χρόνο για κατευθυνόμενη ονειροπόληση . Αυτή είναι μια άρτια τεχνική συγκέντρωσης και χαλάρωσης (π.χ. κλείνουμε ματάκια και σκεφτόμαστε μια ήρεμη θάλασσα)

  23. Ζητάτε από το παιδί να επαναλάβει την ερώτηση πριν απαντήσει και μάθετε του να παίρνει χρόνο πριν απαντήσει.

  24. Καθιερώστε στην τάξη την παύση μερικών δευτερολέπτων για σκέψη προτού σας απαντήσουν σε ερωτήσεις που έχετε κάνει.

  25. Όταν το παιδί σηκώνει το χέρι για να απαντήσει σώστε του το λόγο και επιβραβεύστε αυτή τη συμπεριφορά.

  26. Δώστε στο μαθητή υπεύθυνη θέση στην ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθει μέλος για να μην   τραβάει την προσοχή με αρνητικούς τρόπους.

  27. Ενισχύσετε την εργασία στην ομάδα.

  28. Εξατομικεύεται τη διδασκαλία όποτε οι περιστάσεις το απαιτούν.

  29. Οιφωτοτυπίες και τα τεστ να μην είναι ασφυκτικά γεμάτες.

  30. Χρησιμοποιείται μεγάλες γραμματοσειρές και ευδιάκριτα κενά μεταξύ των ασκήσεων.

  31. Οι ερωτήσεις καλό είναι να μην είναι σύνθετες. Ερωτήσεις κλειστού τύπου , σύντομης απάντησης ενδείκνυται για τα τεστ.

  32. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ επειδή συνεχώς επικρίνονται έχουν την τάση να γίνονται οι ΄΄κλόουν΄΄ της τάξης ώστε να είναι αποδεκτοί από τους συμμαθητές τους. Εξηγήστε τους ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι απαραίτητη και μιλήστε και στα υπόλοιπα παιδιά ώστε να μην την ενθαρρύνουν.

  33. Αποφύγετε δημοσίως τα επικριτικά σχόλια γιατί θυμώνουν εύκολα , μπλοκάρουν και αντιδρούν άσχημα. Με επιβράβευση και κίνητρο δουλεύουν πολύ καλύτερα.

  34. Βοηθήστε στην σωστή διαχείριση του χρόνου τους υπενθυμίζοντας ότι αρχίζουμε από ότι ξέρουμε καλύτερα . Υπενθυμίστε τη λήξη του χρόνου.

  35. Δώστε μικρή χρονική παράταση μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο γιατί βλέπεται πως το παιδί έχει μπλοκάρει .

  36. Κάντε το μάθημά σας παραστατικά για να κρατήσετε αμείωτο το ενδιαφέρον.

  37. Μειώστε την αντιγραφή από τον πίνακα ή βοηθήστε το παιδί δίνοντας του να χρησιμοποιήσει ένα χρωματιστό χαρτόνι κάτω από κάθε σειρά για να μην χάνει τις σειρές.

  38. Καθορίστε σαφής κανόνες συμπεριφοράς μέσα στη τάξη.

  39. Ενισχύστε συχνά το παιδί. Ενισχύστε επίσης, τους συμμαθητές του όταν αγνοούν τη διασπαστική ή άλλη αρνητική συμπεριφορά.

  40. Ο έπαινος θα πρέπει να παρέχεται σε κάθε μικρό βήμα και να είναι άμεσος.

  41. Όταν μια συμπεριφορά δεν ενισχύεται εξαφανίζεται ή μειώνεται η συχνότητα εμφάνισής της.

  42. Προσπαθήστε να είστε συνεπής έχοντας ίδιες προσδοκίες και ίδια όρια όλη τη μέρα.

  43. Τιμωρούμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης μιας αρνητικής συμπεριφοράς και όχι για να μειώσουμε το    παιδί. Γιαυτό καλό είναι τα σχόλια μας να αφορούν συμπεριφορές και να μην χαρακτηρίζουμε το παιδί (π.χ. ‘’αυτό που έκανες ή αυτή η συμπεριφορά δεν είναι ωραία γιατί ενοχλεί τα άλλα παιδάκια ‘’ και όχι ‘’είσαι άτακτος ΄΄).

  44. καλό είναι να μην εκφράζουμε συναισθήματα απογοήτευσης και ματαίωσης των προσδοκιών μας γιατί ωθούμε το παιδί να παραιτηθεί.

  45. Η τιμωρία για είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι άμεση (να δοθεί αμέσως) , σύντομη, εξατομικευμένη και κατανοητή.

  46. Αναπτύξτε θετική διαπροσωπική σχέση . Ένα παιδί με διάσπαση και προβλήματα συμπεριφοράς συμπεριφέρεται καλύτερα όταν νιώθει πραγματικό ενδιαφέρον από τον εκπαιδευτικό.

  47. Για να συνεργαστείτε με τα παιδιά αυτά πρέπει να κερδίστε τον σεβασμό τους δείχνοντας ενδιαφέρον και παραμένοντας σταθεροί στα όριά σας.

  48. Ξοδέψτε λίγο χρόνο, εκτός μαθήματος, για να κάνετε μια προσωπική επαφή με το παιδί μέσα από μια συζήτηση όπου θα του εξηγείτε για ποιο λόγο πρέπει να κάνει κάποια πράγματα και για ποιο λόγο έρχεται στο σχολείο.

  49. Πηγές:

  50. ΄΄ Το υπερκινητικό παιδί. Οι δυσκολίες στη μάθηση και τη συμπεριφορά ΄΄, Ε. Κάκουρος.

  51. ΄΄Ψυχοπαθολογία παίδων & εφήβων΄΄, Κάκουρος – Μανιαδάκη

  52. www.adhdhellas.org

  53. www.dyslexia-goneis.gr

bottom of page