top of page

Τι είναι Εργοθεραπεία:

Εργοθεραπεία είναι ένα επάγγελμα υγείας το οποίο επικεντρώνεται στην βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων με δυσκολίες, ελλείψεις και ιδιαίτερες ικανότητες.

 

  • Η Παιδιατρική Εργοθεραπεία αποτελεί ένα επιμέρους τομέα πρακτικής του επαγγέλματος της Εργοθεραπείας και εστιάζεται στην παροχή υπηρεσιών Εργοθεραπείας σε παιδιά.

 

  • Πεδίο ενδιαφέροντος της Παιδιατρικής Εργοθεραπείας αποτελεί η ανάπτυξη, βελτίωση και αποκατάσταση της συμμετοχής των παιδιών στα καθημερινά τους έργα, όταν αυτή έχει διαταραχθεί από οποιαδήποτε αιτιολογία και σε οποιοδήποτε αναπτυξιακό στάδιο.

 

  • Όπου ¨ Έργο ¨ (occupation) εννοούμε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα στην οποία τα άτομα και η κοινωνία προσδίδουν νόημα και αξία.

 

  • Για τα παιδιά έργα αποτελούν:

  • η συμμετοχή τους στο Σχολείο

  •  η συμμετοχή τους στο Παιχνίδι και

άλλες δραστηριότητες αξιοποίησης ελεύθερου χρόνου

  • η εκτέλεση και ανεξαρτητοποίηση στις

Δραστηριότητες Καθημερινής Διαβίωσης - Αυτοϋπηρέτησης

Θεραπευτικά Μέσα της Παιδιατρικής
Εργοθεραπείας.

  • Θεραπευτικά έργα: είναι σκόπιμες δραστηριότητες που έχουν νόημα για το παιδί (εξασφαλίζοντας έτσι το απαραίτητο κίνητρο) και παρέχουν την ακριβώς κατάλληλη πρόκληση ώστε το παιδί να ανταποκριθεί με επιτυχία σε ένα υψηλότερο επίπεδο δεξιοτήτων ή έργων.

  • Το Παιχνίδι (κατασκευαστικό, ατομικό, ομαδικό, συμβολικό, ρόλων, αισθητικοκινητικό,κ.α.) αποτελεί κύριο θεραπευτικό μέσο στην Παιδιατρική Εργοθεραπεία.

  • Οι Δημιουργικές Δραστηριότητες όπως: η ζωγραφική, οι κατασκευές, η μουσικοκινητική αγωγή, το δράμα, αποτελούν ένα ακόμη θεραπευτικό μέσο της Εργοθεραπείας.

Η Εργοθεραπευτική διαδικασία.

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ (SCREENING)

Αποτελεί, συνήθως, το πρώτο στάδιο της διαδικασίας και πραγματοποιείται στις περιπτώσεις που η Εργοθεραπεία παρέχεται σε μεγάλους πληθυσμούς παιδιών όπου δεν είναι όλα τα παιδιά υποψήφια για Εργοθεραπευτικη παρέμβαση, όπως για παράδειγμα στα κοινά σχολεία. Στόχο έχει να εντοπιστούν τα παιδιά που χρειάζονται λεπτομερή Εργοθεραπευτική αξιολόγηση.

 

 

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (EVALUATION)

  1.  Η αξιολόγηση αποτελεί τη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών γύρω από το παιδί και την οικογένειά του.

  2. Οι αξιολογήσεις πραγματοποιούνται για να :                            

             α)εντοπιστούν οι ελλείψεις και οι δυσκολίες των παιδιών      

             β)διαγνωστεί ένα παιδί – όταν οι Εργοθεραπευτές αποτελούν μέλη μιας διαγνωστικής ομάδας

             γ)επαναξιολογηθεί η πρόοδος του παιδιού ή η ίδια η παρέμβαση (επαναξιολόγηση).

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (INTERVENTION).

Η Εργοθεραπευτική παρέμβαση αποτελείται από:

 

      α) τον σχεδιασμό της παρέμβασης, όπου τίθενται οι θεραπευτικοί στόχοι, επιλέγονται οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα χρησιμοποιηθούν, επιλέγεται ο χώρος, η διάρκεια και η συχνότητα πραγματοποίησης των θεραπευτικών συνεδριών,

 

      β) την εφαρμογή της παρέμβασης, όπου εκτελείται το θεραπευτικό πλάνο. Η παρέμβαση μπορεί να πραγματοποιείται είτε άμεσα στα παιδιά, είτε έμμεσα στο περιβάλλον τους (φυσικό και κοινωνικό) ή στα έργα-δραστηριότητες όπου τα παιδιά δυσκολεύονται. Η άμεση παρέμβαση έχει τη μορφή ατομικών ή ομαδικών συνεδριών και πραγματοποιείται είτε σε θεραπευτικό χώρο (π.χ. γραφείο Εργοθεραπευτή) είτε στο περιβάλλον του παιδιού (σχολείο, σπίτι). Η έμμεση παρέμβαση πραγματοποιείται με τη μορφή συμβουλευτικής σε γονείς, εκπαιδευτικούς, φίλους, αδέρφια και με κατάλληλες προσαρμογές του φυσικού περιβάλλοντος (σε σπίτι και σχολείο).

 

      γ) την αναφορά της παρέμβασης όπου τεκμηριώνονται τα αποτελέσματα της παρέμβασης και παίρνονται μελλοντικές αποφάσεις (π.χ. λήξη παρέμβασης, αλλαγές στην παρέμβαση, παραπομπή σε άλλο ειδικό)

  • Οι Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες όπως: οι προγραφικές και γραφοκινητικές ασκήσεις, το διάβασμα, τα puzzles, οι ασκήσεις αντιγραφής και εξάσκησης της οπτικής αντίληψης και μνήμης, κ.α., είναι ένα ακόμη θεραπευτικό μέσο.

  • Οι Τεχνικές Προετοιμασίας (preparation techniques) είναι βασικό κομμάτι της Εργοθεραπείας. Πρόκειται για συγκεκριμένες παθητικές ή ενεργητικές τεχνικές και ασκήσεις που χρησιμοποιούνται πριν τη δραστηριότητα για να βελτιώσουν ή να προετοιμάσουν δομές και λειτουργίες του σώματος. Για παράδειγμα η εφαρμογή γραμμικού, ρυθμικού, αιθουσαίου ερεθίσματος ή βαθιάς πίεσης σε ένα παιδί με υπερδιέγερση είναι μια τεχνική χαλάρωσης και αύξησης της προσοχής για την εκτέλεση σχολικών δραστηριοτήτων που θα ακολουθήσουν.

  • Η Αντιστάθμιση και η Προσαρμογή (compensatory & adaptation techniques) περιλαμβάνουν την προσαρμογή των δραστηριοτήτων και του ευρύτερου περιβάλλοντος, τη χρήση βοηθημάτων και βοηθητικής τεχνολογίας. Προσαρμογές δραστηριοτήτων μπορεί να είναι η αλλαγή της θέσης γραφής ή η μείωση της σχολικής εργασίας για ένα παιδί με Μαθησιακές Δυσκολίες. Άλλη τροποποίηση μπορεί να είναι η κατάλληλη τοποθέτηση του μαθητή μακριά από εστίες διάσπασης ή  η εγκατάσταση μιας περιόδου χαλάρωσης με τα φώτα κλειστά κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά με δυσκολίες αισθητηριακής ρύθμισης.

bottom of page